Sæt kommunen på skolelandkortet

By | januar 14, 2023

I landets nye regeringsgrundlag kan man læse.: ”vi har grundlæggende tillid til, at forældre, børn, lærere og ledere er dem, der selv skaber den bedste skole”.

Statsministerens i nytårstalen: Jeg tror grundlæggende på, at børn, lærere, forældre og en god skoleleder er de bedste til at skabe deres egen skole.

Og Kaare Dybvad vil: ”give lokalsamfundene en større styring, så velfærdssamfundet i højere grad bliver noget, man som borger deltager aktivt i.” b.dk 31/12.

Med de to modeller for en ny skolestruktur, som forvaltningen og borgmesteren – iflg. avisen den 31/12 – plæderer for, afsløres det tydeligt, at de ikke har opfanget signalerne fra den nye regering.

Opskrift på sindssyge
Skolerne i kommunen ligger i bund rent fagligt og angående trivsel, derfor må vi gøre det på en anden måde fremadrettet, siger borgmesteren.

Denne anden måde er blot endnu mere detail- og topstyring end hidtil praktiseret. Iflg. Einstein grænser det til sindssyge, at gøre det samme igen og igen og forvente et andet resultat.

Både formand for Præstø skole Kristina Kingo (avisen 15/11) og borgmesteren efterlyser alternativer til model 1 og 2. Her vil jeg naturligvis gøre opmærksom på Nye Borgerliges model 3 der helt anderledes lever op til de nye udmeldinger fra regeringskontorerne på Christiansborg.

I model 3 får skoleleder og bestyrelse på de enkelte skoleafdelinger som udgangspunkt fuld råderet over det beregnede beløb som elevantal berettiger inkl. et solidarisk grundbeløb. Jo tættere økonomien er på brugerne/beslutningstagerne des mere præcis bliver behovene dækket uden spild af ressourcer.

Vi beholder alle de nuværende skolematrikler. Hvilke skoler der overlever eller ligefrem nye etableres vil fremover være op til borgerne og ikke politikerne.

Model 3 vil i den grad sætte kommunen på landkortet, tiltrække nye børnefamilier og udfordre friskolerne da modellen bedst kan beskrives som ”Friskoler uden forældrebetaling”. Se mere på nbvo.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *