BNBO BoreNæreBeskyttelsesOmråder

By | september 22, 2021

Kommunerne er pålagt at udpege BNBO omkring vandværksboringer, hvor der ikke længere må anvendes planteværnsmidler (pesticider).

Der er bare det at sige til det, at hvis pesticider er problemet skal et meget større område udpeges, da grundvandet løber til boringerne langt fra de udpegede BNBO områder.

 

Indlæg i Sjællandske

Drikkevandspolemikere på gale veje
Den 10/9 brugte professor Erik Arvin og planchef Jens Andersen en hel side på at fremføre løst sammenhængende postulater om, at landbruget forurener grundvandet med sprøjtemidler og gødningsstoffer.
Disse alarmerende udmeldelser imødegås i Altinget.dk den 9/9 af Jens Carl Streibig Professor Emeritus, KU, Institut for plante- og miljøvidenskab.
Han konkluderer

Mennesker sætter kemiske sporI langt de fleste tilfælde kan vi trøste os med, at en klog mand Theophrastus Bombastus von Hohenheim, bedre kendt under navnet Paracelsus, allerede for 500 år siden kom med de vise ord: ”alle kemikalier er giftig og intet kemikalie er ugiftig, det er dosis der gør om et kemikalie er giftig eller ej.”
Mit bud er, at om føje år vil det vise sig, at de knap seks millioner mennesker i Danmark sætter sig kemiske spor overalt i grund- og drikkevand og i naturen. Fuldstændig rent vand findes kun i laboratoriet.

Professor i miljøtoksikologi Nina Cedergreen skriver i weekendavisen den 10/10 under overskriften “Vandet er aldrig helt rent” 
“I øjeblikket bruger vi mange ressourcer i Danmark på at undersøge for forholdsvis ugiftige pesticid-metabolitter i drikkevand, mens langt mere giftige stoffer som for eksempel PFOS og den store gruppe af fluorerede stoffer, PFOS er en del af, ikke undersøges systematisk.
I min optik kunne de ressourcer, der bruges på pesticid-metabolitter, derfor bruges bedre på at måle efter stoffer, som vi véd kan udgøre en sundhedsrisiko i meget lave koncentrationer.”
Ingen af de godkendte stoffer som landbruget i dag bruger er årsag til lukning af drikkevandsboringer.
Fordi stofferne er konstrueret således, at de nedbrydes længe inde de når drikkevandsmagasinerne, det er en del af godkendelsesproceduren.
Lad os prøve at se hvad familien Danmark i øvrigt bruger:
145.000 tons Rengøringsmidler (hvad faen, det løber jo bare ud i kloakken)
45.000 tons afkalkningsmidler (de viser det jo selv I reklamerne)
142.000 tons tekstil behandlingsmidler (vi skal jo have tøj på kroppen, ikke)
1.100 tons imprægneringsmidler (hegnet til hestene skulle jo gerne holde)
107.000 tons træ- og metaloverfladebehandlingsmidler (huset skal jo set pænt ud)
42.000 tons lim og fugemasse (det er jo nemt at bruge polystyren skum)
116.000 tons autoplejemidler (husk det næste gang i vaskehallen)
2.700 tons fotokemikalier
3.900 tons swimmingpool kemikalier (meget vigtigt!)
3.500 tons bekæmpelsesmidler i landbruget
I alt 605.000 tons kemikalier
Dvs at pesticider udgør 0,58 % af Danmarks kemikalieforbrug!
Kilder:

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *